Chromebooks in het onderwijs

Chromebooks in het onderwijs.

Chromebooks in het onderwijs, een veelzijdig apparaat met vele functies om het onderwijs zo goed mogelijk te ondersteunen. Voor het primaire en voortgezet onderwijs is een Chromebook een goed apparaat. Waar iPads veelal beperkt zijn tot het opvragen van informatie, kan met een Chromebook ook informatie worden verwerkt. Dit is mogelijk met behulp van het ingebouwde toetsenbord. Chromebooks worden door scholen in veelvoud aangeschaft en geïmplementeerd, echter dient men wel rekening te houden met de volgende facetten om een Chromebook implementatie succesvol te laten zijn:

 1. Infrastructuur

Met stipt op 1, de infrastructuur. Alles valt en/of staat met de infrastructuur. Is uw infrastructuur niet in orde, begin er dan niet aan! Dit geldt niet alleen voor Chromebooks, maar voor alle digitale leermiddelen. Met infrastructuur wordt bedoeld het interne en externe netwerk van de school, zowel draadloos als bedraad. Is er genoeg capaciteit, is er goed nagedacht over het apart houden van verschillende informatiestromen, is het veilig? Dit zijn slechts enkele vragen die u zich moet afvragen voordat u aan digitale leermiddelen begint.

 1. Met alleen een Chromebook kopen bent u er nog niet…

Maar wat moet er dan nog meer gebeuren? Chromebooks zijn apparaten die verbonden zijn met een Cloud (Digitale werkplek op internet). Dit betekend dat er een Cloud voor de Chromebooks dient te worden ingericht. Hiervoor heeft u een domeinnaam nodig en een gratis abonnement op GSuite (voorheen Google Apps For Education). Daarnaast moeten de Chromebooks worden ingericht, zodat ze centraal kunnen worden beheerd. Centraal beheer biedt veel voordelen, zoals het centraal regelen van de applicaties op het apparaat, het wissen van het apparaat bij diefstal en het maken van centrale instellingen. Ziet u het al voor zich dit voor iedere laptop apart te moeten instellen? De wifi-instellingen en gebruikersinstellingen installeren op 100 Chromebooks?

 1. Kennis en training

Met alleen de aanschaf van een Chromebook en deze vervolgens te overhandigen aan uw personeel en/of leerlingen, bent u er nog niet. U wilt toch ook het maximale uit het apparaat en de Google Cloud halen? Zorg er dan voor dat uw medewerkers getraind zijn, zodat zij kunnen omgaan met de laatste technieken van Google Chromebooks.

 1. Onderhoud

Vaak horen wij mensen zeggen, “joh zo’n Chromebook daar kan toch weinig aan kapot”. Wellicht is dit in enige vorm juist, omdat een Chromebook minimale hardware heeft, geen glasplaat heeft (kan dus ook niet stuk gaan) en geen draaiende harde schijf heeft (opslag gaat via SD opslag). Wat moet er dan kapot gaan? Maar helaas, ook een Chromebook kan kapot! Echt waar! Het voordeel van een Chromebook is wel, dat wanneer er een reserve Chromebook op voorraad is, deze in een handomdraai beschikbaar gemaakt kan worden voor een leerling. Gewoon even inloggen op een andere Chromebook en u bent weer helemaal verbonden met de Cloud, uw documenten staan daar immers ook.  Het is dus zeker aan te raden om een aantal reserve Chromebooks op de plank te hebben liggen.

Voor en nadelen op een rijtje:

Voordelen:

 • Werken in een Cloud, bestanden zijn mits verbinding met internet overal beschikbaar.
 • Weinig onderhoud, automatische updates.
 • Onbeperkte opslag in de Cloud. (Mits educatief)
 • Lange accuduur.
 • Gratis gebruik van de Google Store, met o.a. Google Docs, Slides, Drive en een heleboel onderwijsmateriaal.

Nadelen:

 • Draait geen Microsoft software.
 • Infrastructuur dient in orde te zijn, u bent afhankelijk van het internet.
 • U bent afhankelijk van de apps uit de Google store, andere installaties worden niet ondersteund.

Vrijblijvend advies?

Wilt u advies met betrekking tot aanschaf van Chromebooks? Belt u dan vrijblijvend voor een afspraak met Your Own ICT. Wij kunnen u helpen met uw infrastructuur, inrichting van Chromebooks en de Google Cloud. Your Own ICT is dienstverlener in de ICT en heeft ruim 5 jaar ervaring in het onderwijs, met betrekking tot digitale leermiddelen en Bring Your Own Device trajecten.

Your Own ICT

Tel: 0852-011325

Email: info@yourownict.nl

Web: www.yourownict.nl

PDF: Chromebooks in het onderwijs_YIT

Geef een reactie